Stoppa uteslutningarna av Britta och Mahasti

Idag har Nej till Marknadshyras samordningsgrupp skickat följande öppna brev till regionsstyrelsen för Hyresgästföreningen Region Väst. Vi uppmanar fler att skicka brev i protest mot uteslutningarna av Britta Brus och Mahasti Hashemieh till regionsstyrelsen. Skicka en kopia av ditt protestbrev till nejtillmarknadshyra@gmail.com

Till regionstyrelsen för Hyresgästföreningen Region Väst

Vi i Nätverket Nej till Marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik, protesterar med full kraft mot er motbjudande behandling av Britta Brus och Mahasti Hashemieh. Från frysningen av förhandlingsdelegationen, som pågick i över sex månader, fram till suspenderingen och den slutgiltiga uteslutningen och därtill hörande karaktärsmord, har denna broms på kampen pågått.

Vi kräver att detta omedelbart upphör. Ni har inte redovisat några bevis för era otillbörliga påståenden. Ni har inte har ens besvarat deras mejl den 20 maj 2022 när de frågade efter en kopia av protokollet från det möten där ni beslutade om deras suspendering och de önskade en förklaring om vad deras suspendering grundar sig på. 

Det är istället Regionsstyrelsen Väst som borde ställas till svars av medlemmarna.
Var var ni när Britta, Mahasti och andra i Nej till marknadshyra ordnade demonstrationer på 160 platser runt om i landet för att stoppa marknadshyra i nyproduktion förra året? 

Var var ni när vi som enda organisation ägnade sommaren till att gräva fram fakta om utredningen om lagstiftning om lägeshyra? 

Var var ni i höstas när Britta och Mahasti ordnade protester mot ombildningarna i Göteborg helt ensamma och på kort varsel, eller den 9 april i år då vi protesterade för en social bostadspolitik?

Vilket stöd fick lilla förhandlingsdelegationen när de ställdes mot Poseidons 15 renoveringsprojekt? 

Är ni för eller emot att nollalternativ erbjuds hyresgästerna som bor i dessa hus? 

Britta och Mahasti pläderade för och fick majoritetens stöd på förbundsstämman – mot förbundsstyrelsens vilja – att det ska finnas nollalternativ. Det är också den hållning de stått för i de faktiska förhandlingarna. Istället för stöd från er i regionstyrelsen har ni sett till att de utesluts.

Vi i Nej till marknadshyras samordingsgrupp har arbetat med Britta och Mahasti det senaste året. Att beskriva dem som användare av härskartekniker är ett medvetet förtal från er sida. Visst kan våra möten vara livliga ibland, det tyder på att vi är ett nätverk med högt i tak.   Härskarteknik är något helt annat. Det är när priviligierade utnyttjar sin ställning för att tysta oliktänkande.

Hyresgästföreningens uteslutningsmetod  är ett flagrant  exempel på härskarteknik. Britta och Mahasti valdes  i september förra året  till sitt uppdrag i  Poseidons lilla  förhandlingsdelegation med 13 röster av 14. Det är minst sagt märkligt att det skulle kunna ha skett – om de, som ni i  regionstyrelsen påstår,  skulle agerat odemokratiskt  och kränkande. 

I samma brev påstår ni att det gjorts försök att lösa situationen. Britta och Mahasti har inte märkt något av detta, inga samtal eller möten har de kallats till. De har INTE ens fått några klagomål till sig! Är det så att möten och samtal har pågått bakom deras ryggar?

Vi kräver korten på bordet. 

 • Redovisa bevis för era kränkande påståenden eller ta omedelbart tillbaka dem.
 • Riv upp uteslutningarna och suspenderingarna av Britta Brus och Mahasti Hashemieh.
 • Lägg om kursen! Börja att bygga en hyresgäströrelse som tar tillvara hyresgästernas numerära överlägsenhet. 
 • Samla till kollektiva massaktioner för att stoppa chockhyreshöjningar vid renoveringar, stoppa ombildningar och utförsäljningar. Stå fast vid nollalternativ.
 • Ta sikte på  höstens hyresförhandlingar. Hyresgästerna kommer inte tåla ytterligare hyreshöjningar. Vi är trötta på att behandlas som strykpojkar. Hyresgästerna ska inte återigen bli den enda gruppen i samhället som lämnas efter.  

Den kraft som hyresgästerna besitter, om den tas till vara, såg vi glimten av förra sommaren då protesterna var en viktig del i att marknadshyra i nyproduktion stoppades. Det är den största framgången för hyresgäster i modern tid. Uteslutningarna splittrar kampen och gynnar vår förhandlingsmotpart – bostadsbolagen som varje år flyttar fram sina positioner och gör stora vinster genom våra hyror. Det är därför hyresgästorganisering finns. Nu kräver vi att företrädarna inom Hyresgästföreningen står på hyresgästernas sida i denna konflikt och slutar att splittra motståndet. 

Med Vänlig Hälsning

Elin Gauffin

Eva Fee

Sandra Mandell

Ilhan Kellecioglu

Arne Johansson

för samordningsgruppen för Nätverket Nej till Marknadshyra – Ja till en social bostadspolitik

Här är ett brev från Regionsstyrelsen som förklarar uteslutningen

8 reaktioner till “Stoppa uteslutningarna av Britta och Mahasti

 1. Tack för ert massiva stöd!
  Tack också till alla andra som hört av sig till Mahasti och mig den senaste veckan för att uttrycka sympati och visa sin avsky mot den orättvisa behandling vi utsätts för.

  Kampen fortsätter!

  Gillad av 1 person

  1. Hej, jag bor i en annan del av landet, i en förort till Stockholm. Har länge undrat hur H. G. förhandlar egentligen, deras beslut är aldrig förankrade hos de boende. Bor i ett hus byggt under slutet av 40- talet inom allmännyttan nu med eftersatt underhåll, H. G har förhandlat fram att vi boende ska betala med högre hyra för upprustning av källargolv och vindsutrymmen och jag undrar varför vi hyresgäster ska betala för normalt underhåll vi inte ens bett om, betala för att bli utsatta för enorma störningar! Den behandling ni blivit utsatta för pekar på att H. G inte är en sund förening vars värderingar blivit sunkiga och vuxit sig för stort och lämnat sin ursprungliga förankring hos de de representerar. Kanske på tiden att starta något nytt.

   Gillad av 1 person

 2. Tusen tack för ert enorma arbete🙏

  Man undrar ju om media, dagstidningar också intresserade av denna viktiga sak?!

  Glöm inte sköta om er hälsa 🌻🔅

  Gillad av 1 person

 3. Ni har mitt fulla stöd!! Har också skrivit personligt till de ansvariga.
  De verkar ha glömt att det är hyresgästerna de ska verka för, inte marknadsliberalismen!!
  KÄMPA PÅ!!!💪💪💪

  Gillad av 1 person

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s