Vi lägger upp talen här allt eftersom att vi får in dem, tryck på Fortsätt läsa
ELIN GAUFFIN, kampanjen Nej till marknadshyra
Bästa hyreskämpar
Vi var med och gjorde historia i somras. För första gången någonsin fälldes en svensk regering genom misstroende och frågan som fällde var Nej till marknadshyra. Specifikt var det Fri hyressättning i nyproduktion som – om det införts – hade öppnat dörrarna för ren marknadshyra och hotat hyresgästers möjlighet till kollektiv organisering. Men regeringen kunde inte komma tillbaka med mindre än att det här förslaget blev skrotat.
Alla vänner. För vidare vårt budskap idag: Porteströrelsen – kampen – spelade en grundläggande roll. Det politiska upproret, där V satte ned foten, var förståss också viktigt. Men kampen från hyresgäströrelsen och inte minst Nej till marknadshyras 200 protester över hela landet, skapade det tryck underifrån som behövdes för delsegern mot marknadshyra.
För oss som rörelse är det bland det viktigaste att få ut: När du blir utnuttjad, diskrimineradm förtryckt – Gå samman med andra. Organisera kollektivt. Gör motstånd. Kamp lönade sig – se vi stoppade det nya hotet om marknadshyra.
Det finns väldigt många krafter som vill att vi ska glömma. Det har varit väldigt svårt att komma ut i media inför den här demonstrationen. Hyresgästföreningen riks ordnar den här helgen tårtkalas för segern mot marknadshyra. Men på våra flygblad står det “Kampen fortsätter”. Vi hyresgäster har redan så många problem, inslag av marknadshyra, och nya hot som kommer. Det vore ett brott mot solidariteten om vi inte fortsatte nu när bostadsfrågan för en gångs skull är het.
Det är mycket skam och skuld mot hyresgäster från högern och från fastighetersägarna. Vi påstås välja att leva segregerat, att ha ställt oss utanför, att sakna betalnigsvilja och att det skulle vara vi trångbodda hyresgäster som överkonsumerar bostadsyta. Januariavtalets bostadsutredningar dryper av sådana falska och fräcka påståenden.
Igår när jag mötte bostadsrådet Dennis Wedin i debatt sa han att problemet är att 95 procent av hyresgästerna i Rinkeby bort i Allmännyttan. Nej Dennis! Det är inte problemet. Problemet är att hyresgäster tvingas bo skadligt trångt, att våra pengar inte räcker till hyran, att vi inte kan flytta hemifrån, att vi skattediskrimineras, att våra hem rivs eller säljs över våra huvuden, eller att vi inte har ett hem. Att vi inte vet var vi vaknar nästa morgon.
Fattigdom och klassklyftor växer väldigt snabbt i Sverige och detta är till stor del kopplat till boendet.
Allmännyttans andel har minskat från 25 procent till 16 procent av bostadsbeståndet på 20 år, och den har kommersialiserats och den välkomnar rikskapital. Jätteviktigt idag: till alla stockholmare – Skriv på vår nya namninsamling Nej till hyreschock med Stockholmshyra.
Över hela världen växer hyreskampen. Vi är så stolta och glada över vår hälsning till massrörelsen i Berlin som lästes upp där förra veckan och deras till oss som ni kommer få höra senare under demonstrationen. Berlin reser frågan om socialisering av bostadsbolagen och då reser de den för oss alla att ta vid.
En social bostadspolitik måste bygga på gemensamt ägande och gemensamt styre. Det ger hopp! Solidaritet ger styrka. Kampen går vidare.
EVA FEE, Hyresgästföreningen Södermalm
För hundra år sedan hade vi fattigdom och marknadshyra. Under femtio år byggde vi upp välfärden och en bra statlig och kommunal bostadspolitik. Det fanns stöd till egnahemsbyggen och bostadsrättsföreningar men framför allt fanns det allmännyttiga kommunala bostadsbolag utan vinstsyfte och det fanns ett bruksvärdes- och förhandlingssystem som höll hyreshöjningarna på en rimlig nivå.
De senaste femtio åren har allt försvunnit bit för bit och ingenting är kvar av bostadspolitiken utom vinstmaximering. I Stockholm får man välja mellan att belåna sig för miljoner eller betala orimliga hyror. Det råder bostadskaos, trångboddhet och segregering. Till och med Länsstyrelsen säger att bostadspolitiken har tappat bort människorna och att bostadsmarknaden bara fungerar för dom med höga och stabila inkomster. Och länsstyrelsen är tydlig med att det inte kommer att finnas några billiga bostäder kvar om utvecklingen fortsätter.
Men ekonomerna. lobbyisterna och ledarskribenterna fortsätter att propagera för marknadshyror. Och de borgerliga partierna har kvar marknadshyror i sina politiska program. Men de har sett motståndet, därför kommer de nog inte att vara så öppna med sin politik längre.
Det finns sätt att genomföra marknadshyror bakvägen tex genom förslagen i utredningen om Läge och kvalite i hyressättningen. Enligt utredningen är lägenheter för billiga, när det finns andra som har vilja och förmåga att betala mer. Hyresgästerna bor för stort och flyttar inte tillräckligt ofta. Hyresgästföreningen har för stor makt vid förhandlingarna. För att råda bot på detta föreslås lagar som ska se till att hyrorna höjs till en nivå som motsvarar betalningsviljan hos dem med högst inkomster. Då får man omsättning på hyreslägenheterna. Inte ett ord finns det i denna utredning om hyresgästers rätt till trygga hem.
Många politiker vill helst se att hyresgästföreningen och fastighetsägarna kommer överens själva om hur hyrorna ska höjas på grund av läge och kvalite.
Just nu pågår förhandlingar om Stockholmshyra mellan de allmännyttiga bostadsbolagen och hyresgästföreningen. Bolagen tycker att de har världens chans att få igenom ett avtal som innebär stora hyreshöjningar och försöker skrämmas med att det annars kan bli lagstiftning. Vi måste hjälpa till och ge förhandlarna råg i ryggen. De måste våga vägra att godta ett avtal som leder till ytterligare hyreshöjningar. Därför startar vi nu en namninsamling på Skiftet som vi vill att hyresgästerna i Stockholm skriver under.
Och i valrörelsen ska vi alla samlas bakom Nej till marknadshyras plattform och kräva en ny bostadspolitik.
JAN BAGGE, Signalisten
Mötesdeltagare!
I Solna införs marknadshyror bakvägen – genom radikalrenoveringar.
Den moderatledda alliansen i Solna, som styr den kommunala bostadsstiftelsen Signalisten, vill rensa ut ALLT i lägenheterna i samband med stambyte. Inte ett spår kvar av våra hem. MEN vi får parkettgolv i klädkammaren – och liknande! Klimatsmart – knappast!
Det innebär ett helt års evakuering, eller snarare fördrivning, av de boende. Många av de äldre har bott där länge, många är invandrare….
Det innebär sedan 55%-iga hyreshöjningar! – vilket ger samma nivå som är den högsta, för att få statliga lån till bostadsbyggande. 1550 kr/kvm
Det är en iskall politik. Det har redan prövats i ett bostadsområde. – Endast 1/3 av de boende kom tillbaka. Endast hälften av dessa till sina egna hem. En socioekonomisk rensning!
I Bergshamra som står på tur har vi nu krigat 2½ år mot detta och 78% av de boende säger nej! Men planen är redan tagen – helt utan samråd med oss boende. Nu har de dragit oss inför skranket dvs hyresnämnden för att driva igenom sin plan!
För 45 år sedan kunde arbetsgivarna fritt avskeda och anställa, fritt leda och fördela arbetet – sen kom MBL – medbestämmandelagen och 6 år senare även LAS – lagen om anställningsskydd.
När får hyresgästerna motsvarande mänskliga rättigheter i Sverige?
När får VI en medbestämmandelag? När får VI en lag om hemfridsskydd?
Måste man ÄGA sin bostad för att ha ett tryggt hem i Sverige ?
VIKTOR RISLING, Seko Stockholm
Talet finns HÄR
DOMINIKA POLANSKA, bostadsforskare
Visste ni att över 300 000 lägenheter genomgått en omfattande renovering senaste årtiondet? Aktivister och forskare har kommit på ett ord att kalla dessa renoveringar- renovräkning= ett ord sammansatt av två andra: renovering och vräkning. Visste ni att om ni söker på ordet renovräkning på engelska på Internet så handlar majoriteten av träffarna om Sverige? Trots att dess ursprung finns bland kanadensiska aktivister.
Hyreshöjningarna vid renovering ligger i snitt runt 37 procent men i storstäderna är denna siffra mycket högre. Det är med andra ord hyresgästerna som får betala för upprustningarna med kraftigt höjda hyror och hyresnivåerna höjs överallt allteftersom fler hyresrätter renoveras. Och nu hotas Stockholms hyresrätter av Stockholmshyra och det är relativt tyst om detta. Hur är det möjligt?
Samtidigt kommer alltfler rapporter och varnar för att de med lägst inkomst har svårt att hitta boende de har råd med. Hyreshöjningar, oavsett om de är ett resultat av renoveringar eller systematisering av hyran gör att många hamnar i bidragsberoende, måste flytta allt längre från staden, får svårt att flytta hemifrån eller från destruktiva relationer, osv osv. (listan är lång)
Och i rapporter och lagändringar abstraheras befintliga hyresgäster till en grupp framtida hyresgäster som är kapitalstark och villig att betala högre hyra. Det är tal om ”framtida hyresgäster”, ”hyresgästers objektiva intressen” och ”hyresgäster i allmänhet” och det används som ett retoriskt grepp för att tysta hyresgästerna.
Nyligen har hyresgäströrelsen vunnit en delseger men fler hot återstår. Ett av dessa är denna abstrakta kategori som är verklighetsfrånvänd och inte speglar hyresgästernas önskemål eller behov. Därför är det viktigt att hyresgästerna fortsätter att höras och berätta om vad DE VILL HA, inte vad politiker eller tjänstemän tror att de vill ha.
MICHEL ROWINSKI, Uppsala
Hyresrättsrörelsen borde prata mer om klimatet.
Då pratar jag om det allomfattande
inte det inne i våra lägenheter
som våra hyresvärdar
kan justera
genom att höja värmen,
täta eller underhålla ventilationen bättre.
Klimatet som vi redan ändrat
kanske mer än vi klarar av.
Och som till skillnad från inomhusklimatet
visserligen kräver mer omfattande åtgärder
men inte nödvändigtvis svårare.
Speciellt om man håller sig till det
man sagt i fina årsredovisningar och hållbarhetsplaner.
Hyresgäster har goda möjligheter att ytterligare minska
på sitt klimatavtryck
utöver valet av boendeform.
Men för att öka den positiva effekten
krävs också agerande av andra .
Varsam renovering där man behåller sådant som går att behålla
är väl det minsta man borde göra idag.
Det borde vara ett brott likställt med lägre gradens ecoside
att inte renovera varsamt, bevara eller göra användbart på nytt,
definitivt så när man byter ut två år gammal parkett
bara för att höja hyrorna en gång till.
Parketten som nu dessutom ska finnas i alla rum, jag bara bävar för badrumsparkett.
Äkta bastukänsla!
Självklart ska man få bo fint och bra i hyresrätt.
Men oftast är det pengarna man tänker på
inte de boende
när det lyxrenoveras.
Var även vaksamma
så att vi inte ställs inför klimatförpassning
en sorts hållbarhetsdriven renovräkningsvariant.
Eller onödiga och dyra byten av utrustning
för visserligen minskad klimatpåverkan
men utan större tanke på tillverkningskostnaden o livscykelanalyser.
Även med skattefria underhållsfonder
och lägre kostnader för hyresgästerna
kan detta inte vara vägen framåt.
Fonder som andra bidrag
vid byggande och underhåll/förbättringsarbeten
måste i framtiden
ha en hård koppling till klimatanpassning
oavsett ägandeform.
Vi måste vända på steken.
Förbättringar för klimatet ska vara resultatet
inte ökat försäljningsvärde
eller högre hyra vid förhandlingar
med ett försämrat klimat som skuld.
Alla fastighetsägare borde också fråga
Vad behöver de som bor i husen?
Vilka behov och krav har de på sin hyresvärd gällande klimatet?
Allt annat är ännu ett svek mot kommande generationer och klimatet för den privata profitens skull.
Vi behöver helt enkelt en bostadspolitik som garanterar alla
rätten till en god och klimatsmart bostad till en hyra som är möjlig att betala.
En äkta omställning men i alla led.
Och tillsammans med de boende som sitter med mycket kunskap och intresse.
Så vill du vara riktig klimataktivist bli en hyresrättsaktivist också!
TUSLA OSEHA, SSCO

MARCUS MCBAY, om egna och andra ungas bostadssituation
Hej, mitt namn är Marcus.
Som alla vi som samlats här idag vet är bostadssituationen i Sverige idag en svår en, inte minst för oss unga. Den genomsnittliga kötiden i Stockholm för en förstahands hyresrätt har ökat oavbrutet de senaste åren. 2019 var kötiden tio år vilket innebär att hade man stått i kön sedan dagen man fyllt 18 hade man varit 28 år när man kunnat flytta hemifrån. Samtidigt är det inte ovanligt för de som studerar att betala mellan hälften och två tredjedelar av studiemedlen för en studentlägenhet där vardagsrummet, sovrummet och köket är desamma. För vissa av oss kan detta ändå te sig som rena lyxen.
För dem av oss som betalar 5000 kr i månaden för att vara inneboende är det rena drömmen med ett eget badrum och kök. Andra tvingas tävla om korttids- och rivningskontrakt, som i mitt fall, där man aldrig kan veta om den här månaden kommer va den sista. Då kan allt annat tyckas vara lyx, jämfört med att ligga sömnlös om natten. Lyckas du få tag på ett kontrakt är det inte heller garanterat att man kan uppfylla de inkomstkrav som ställs, i vissa fall krävs att man kan uppvisa en årsinkomst på över tre gånger årshyran, på en timanställning.
Även om vi så vill tro det är dock punkt 44 från Januariöverenskommelsen och stockholmshyra inte den utlösande faktorn för en marknadsstyrd bostadspolitik, utan snarare konsekvensen av den. Näringslivet har haft som mål att omvandla bostaden till en handelsvara i en ständig jakt på vinster i snart 40 år, och staten har varit deras lydiga underhuggare. Oavsett regering vid makten har denna utveckling fortgått, med både socialdemokrater så väl som moderater som ansvariga. Vad denna fråga påvisar, om något, är att det inte är i valurnan svaret kan ligga då vi endast erbjuds två olika smaker av samma sörja.
En del av svaret ligger istället i det som skedde under våren. Med ett organiserat motstånd påvisade nätverket Nej till marknadshyra att makten var illa tvungen att ge eftergifter. Runt om i världen håller motståndet mot denna nyliberala politik att växa, som i Berlin. Där håller medborgarna på att tvinga staden att expropriera hyreslägenheter från privata hyresvärdar genom en folkomröstning och omfattande demonstrationer. Svaret ligger i en organiserad kamp. MEN, vår kamp kan inte enbart vara en reaktion mot den verklighet borgarna försöker tvinga på oss. Vi måste kämpa för en social bostadspolitik, för allas rätt till en dräglig bostad, för bra och billiga hyresrätter!
MEHRNOSH SHAFIEE , om kvinnors behov av hyresrätter
Jag skulle tala om utsatta kvinnor/kvinno perspektiv, men att prata om detta kan ta flera timmar. Jag har bara ett par minuter , då kommer jag att dela med mig av några punkter som jag har gått igenom eller bevittnat!
Både som kvinna och sjuksköterska har jag personligen upplevt och bevittnat, i kvinnodominerade yrken, till exempel vård o omsorg, förskolan och socialen, folk bryts under bördan av den ökade arbetsbelastningenoch högre arbetstempot , helt enkelt av det befintliga systemet .
Samma personalen är högst drabbade av stressrelaterade sjukdomar, utmattning syndrom.
Som kvinna har jag bevittnat o upplevt, hur svårt livet är som ensamstående mamma, tvungna själv o barnen till trångboddhet , leva i utsatta område, hitta boende som drar i sig nästa hela lönen, hålla ihop ekonomin med en usel lön, ändå försöka att stå på benen, krascha inte! Försök att vara den modiga o glada mamma,handla och laga mat , städa,tvätta och ha koll på barnen hälsa och skolgång. Visst är det, fortfarande kvinnor som bär större ansvar i familjen ochutför mer arbetat i hemmet, till och med här i Sverige .
Sedan har vi de osäkra anställningarna och ofrivilliga deltidsjobben, där kvinnor utgör en majoritet.
Detta ständiga osäkerheten över ekonomin, ger en konstant stress över, om hyra och räkningar kommer att kunna betalas? Om maten kommer att stå på bordet?
pandemi gjort en redan tidigare allvarlig situation ännu värre. Vi bevittnade hur människoliv gått till spillo, under kombinationen av pandemi o trångboddheten.
Mina vänner, Vi måste säga stopp någon gång! istället för försämrad anställningstrygghet, fortsatta nedskärningar och höga hyran, marknadshyra.
Vi vill ha bostad till alla! Bostaden ska inte fungera som mjölkko till kapitalister!
Det är behovet som ska styra, inte vinstjakten,
Vi behöver utveckla gräsrot rörelser, utveckla arbetarrörelse! Vi behöver en rättvis samhälle, en socialistiskt bostad program, en socialistiskt samhälle!
Mehrnosh Shafiee , Aktivist i Shora.
KRISTOFER LUNDBERG, 18 april kommittéen, Göteborg
Talet finns HÄR
SANDRA MANDELL, Kampanjen Nej till marknadshyra
Vägen framåt
Tack så mycket till er som har orkat hålla ut till det sista talet idag, som ska visa vägen framåt. Jag vill tacka alla som har gjort detta ögonblick möjligt, samordningsgruppen med Elin Gauffin i spetsen, politiker med partier såsom Fi, Vändpunkt, Vänsterpartiet, 90 stödjande organisationer, samt alla medborgare som har ställt upp. Vi har all rätt att fira att hela punkt 44 i januariöverenskommelsen är nu borta. Ge er själva en applåd för det!
Vad vi INTE ska göra innan nästa år är en ny stor demonstration. Vi ska nu hämta andan, utvärdera, ta fram information och planera vägen framåt i valåret 2022.
Nästa stormöte blir den 9 oktober som en del av Bostadsvrålet. Vi startar valåret med ett större möte i januari/februari och siktar på någon form av protestdag i mars/april.
Vad vi SKA göra är att påverka politiker, lagar, skriva insändare, debattartiklar, ordna zoom eller fysiska panel dialoger mm. Vår främsta målsättning är att påverka samhället så att det byggs många flera hyresrätter som folk har råd med. Hos Miljöpartiet finns det många goda idéer om hur detta ska gå till med annat dessutom:
- Investeringsstöd
- höjt bostadsbidrag och bostadstillägg
- ett förbud på orimliga inkomstkrav
- förtur till bostadskön för våldsutsatta kvinnor
- trappa ner och ta bort ränteavdrag
- trappa ner och ta bort rut-/rotavdragen
Hyresgästföreningen har också flera goda idéer, såsom:
- Billiga bolån
- Stärkt allmännyttan
- Ökat inflytande av hyresgäster id renoveringar
- Bättre mark och plan politik med regionalt översyn och ansvar
- Kommunala bostadskön görs statlig och alla ska ges rätt till ett förstahandskontrakt
Men alla dessa goda idéer riskerar att hamna på hyllan om inte vi kämpar för dem, så slutligen vill jag säga att
”gör om, gör rätt, gör hyresrätt”!
gäller fortfarande och .. kampen fortsätter!!