Malmö 18 september

Här kommer bilder och delar av talen från protestmötet på Trianglen i Malmö den 18 september

Momodou Malcom Jallow, Vänsterpartiets bostadspolitiska talesperson i riksdagen talade och tog bland annat upp Bostaden är en rättighet och inte en vara som ska köpas och säljas i en marknad, att vi befinner oss i ett läge där många saknar egen bostad, där trångboddheten ökar och människor förlorar sina jobb och riskera att bli vräkta i coronakrisens spår. Att i det läget väljer att lyfta marknadshyror är inte bara osolidarisk utan det kommer att öka hemlösheten. Det kommer att leda till att ännu färre ska ha råd att efterfråga nyproducerade hyresrätter. 

Här är några fakta från talen: Runt hälften av landets pensionärer har som mest 14 000 kr/ månad, tusentals löntagare förlorat sina jobb i coronakrisens spår. 27 procent av Sveriges unga vuxna bor ofrivilligt hemma hos sina föräldrar.  462 000 hushåll i Sverige trångbodda. Drygt 56 000 av dessa hushåll har även en ansträngd boendeekonomi. Över 33 000 personer som lever i hemlöshet (2017) mindre än hälften av hushållen i storstäderna kan söka en nybyggd hyresrätt och få en skälig levnadsstandard efter att hyran är betald. 

Bea Klein, på bilden till höger, tog bland annat upp dessa kärnfulla ord i sitt tal

”Nej, marknaden okapabel till att lösa frågan om bostadsbristen, och därför krävs det att staten tar ett ansvar för bostadsbyggandet. Vi måste värna bostaden som en social rättighet. Bostaden behöver få samma status som övriga välfärdsfrågor, det finns ingen chans att vi skulle acceptera en 10 år lång kö till utbildning, varför gör vi det kring en bostad? Vi måste ta tillbaka det politiska ansvaret och säkerställa den finansiering som krävs i form investeringsstöd, statliga bolån för hyresrätten. Resurser som idag läggs på de ägda boendeformerna i form av räntesubventioner och rot-avdrag. Vi måste göra detta, både för oss idag och för framtida generationer.”

Alla talare efterlyste att Sverige behöver återskapa en statlig, social bostadspolitik där bostaden återigen ses som en social rättighet – inte en vara på en marknad. Att alla har rätt till ett hem. En bostadspolitik där bostaden ses som en del av välfärden på samma sätt som vård, skola och omsorg. En bostadspolitik som tryggar rätten till bostad för alla och utjämnar ojämlikheten på bostadsmarknaden. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s