”Valkampanjen startar nu!”

Här kommer Eva Fees efterfrågade tal från senaste stormötet med Nej till marknadshyra. Eva Fee sitter i HGF Södermalms styrelse och har mycket stor erfarenhet av hyrefrågor. Här har hon granskat de borgarliga partiernas bostadspolitik.

Vi har en hård kamp framför oss mot den borgerliga bostadspolitiken. Jag har gått igenom de bostadspolitiska programmen och motionerna som har lagts i riksdagen från moderaterna, centern, liberalerna och kd. De trycker på lite olika saker, men i princip är de samstämmiga. Alla sätter ägandet av bostäder främst och vill ha ytterligare förmåner som billiga lån till köp av bostäder och hyrköp och enklare regler och lägre skatt vid andrahandsuthyrning. I miljonprogramsområden ska ombildningar fortsätta, det ska byggas ägarlägenheter och andelslägenheter med rätt att hyra ut i andra hand. 

 Med något undantag ska alla subventioner och investeringsavdrag försvinna Kommunernas möjligheter att planera bostadsförsörjningen ska inskränkas. Mark ska säljas till marknadspris. Allmännyttan har spelat ut sin roll. Strandskydd och naturreservat ska inte få hindra bostadsbyggande. Byggherrana ska få större inflytande över detaljplaner. Rätten att överklaga ska minska.

Och synen på hyresrätter är att de är till för att ekonomin ska fungera. De måste finnas för att ge kortsiktigt boende för unga och äldre och när samhällen förändras.  Det ska gå snabbt och lätt att få en bostad och då kan månadskostnaderna vara höga. Problem får lösas med bostadsbidrag. Men hittills är de bara liberalerna som gått ut med tydliga förslag om att allmännyttan ska omvandlas till social housing.

Januariavtalet såg alla partierna som en start för att få igenom sina reformer för en fri marknad, ivrigt påhejade av Timbro, ledarskribenter och s.k.  ekonomiska experter. 

Alla anser att avtalsfrihet och fri hyressättning i hela beståndet är nödvändigt på sikt. Vi kan alltså vänta oss en samlad attack på allt som utgör social bostadspolitik om dessa partier får regera efter nästa val.

Idag lägger Eva Fee till några reflektioner:

”Idag 10 september intervjuades två ekonomiexperter  i nyhetsmorgon i P1. Fd ekonomiprofessorn Lars Jonung och  Annika Winsth, Nordeas chefsekonom. Han förklarade att Sverige  kommer att gå under om regeringen ödslar 74 miljarder kronor på pensionärer, sjukskrivna och klimatet. Det viktigaste för att rädda Sverige är att avskaffa hyresregleringen, menar han, så att alla som vill kan bo i Stockholm och vi kan få ekonomisk tillväxt. Winsth tyckte att det var ok med mera pengar i budgeten, men höll med Jonung om vad som behövs på bostadsmarknaden. Svenska dagbladets ledarsida idag lyfter som vanligt fram att alla regleringar och hinder måste  bort från arbetsmarknaden och bostadsmarknaden. ” Bostadsmarknaden måste ha en prissättning som sätts av utbud och efterfrågan även på hyresrätter”. Detta pågår dag efter dag i olika media och det uppfattningarna sprider sig till departementens ekonomer.

Därför är det viktigt att vi, med avstamp i den stora demonstrationen den 18 september, sparkar igång valkampanjen för en social bostadspolitik, där bostad till alla är en självklar rättighet, där bostadsspekulationen upphör, där Allmännyttan återfår sin hyresnormerande roll och där klimatanpassade hyresrätter blir en viktig del i den nödvändiga klimatomställningen.” 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s