PM: Bryt tystnaden om lägeshyra

Tystnad råder men Justitiedepartementet lobbar för nedlagt förslag

Kampanjen Nej till marknadshyra avslöjar att Justitiedepartementet agerar för att införa marknadshyra bakvägen.

Idag har det gått mer än två månader sedan utredningen SOU 2021:58 lämnades över till ansvarig minister, Morgan Johansson. Utredningen “Läge och kvalité i hyressättningen” skrevs av Hyreskommissionen som fick uppdraget ett år tidigare av regeringen. Detta som ett led i Januariavtalets ökända punkt 44. 

Medan Justitiedepartementet officiellt har meddelat att den andra kontroversiella delen i punkt 44 – Fri hyressättning i nyproduktion – är nedlagd som ett resultat av regeringskrisen och framgången för protesterna mot marknadshyra – har de inte sagt ett ord om vad som händer med SOU 2021:58.

– SOU 2021:58 förespråkar dramatiskt höjda hyror – i praktiken rena marknadshyror. Det är en väldigt uppseendeväckande  utredning som helt bortser från hyresgästernas villkor. Därför har vi varit angelägna om att få besked, säger Elin Gauffin från kampanjen Nej till marknadshyra som i våras organiserade över 200 protester mot marknadshyra.

Vi kan idag meddela att ansvariga tjänstemän på Justitiedepartementet berättat för oss att SOU 2021:58 inte kommer att remitteras, det kommer alltså inte bli några lagförslag av detta. 

Vi har också fått veta att tjänstemän på Justitiedepartementet haft möten med representanter för Allmännyttan och privata bostadsbolag. Där har de uppmanat dem att ta vara på det som sägs i utredningen för att genomföra innehållet genom förhandlingar mellan parterna, alltså bakvägen. Det här är allvarligt och måste stoppas, säger Elin Gauffin

SOU 2021:58 pratar genomgående om att det finns en “betalningsvilja” för att betala mycket högre hyror – som om det handlar om vilja! Och att nuvarande hyresgäster inte har den viljan utan “överkonsumerar” bostadsyta.  I det rakt igenom ekonomistiska tankesättet eftersträvas flyttkedjor utan hänsyn till människors hem. Förslagen om lägeshyra ökar skillnaderna mellan olika inkomstgrupper, skapar segregering, tvingar lågavlönade att bo trängre, och kommer att höja alla hyror. 

Mahasti Hashemieh från Alla ska kunna bo kvar har granskat detta:

– SOU 2021:58 använder sig av en enkätundersökning om hur allmänheten värderar lägesfaktorn i hyressättningen. Av dem som svarar bor bara 26 procent i hyresrätt!! Bara 21 procent har en inkomst under 30 000 kr/månad. 

– Ordförande för kommissionen är Sophia Mattsson-Linnala, tidigare bland annat VD för Rikshem och Huge Fastigheter. Det säger allt! Hyresgästerna har inte haft representanter i Hyreskommissionen.

– Hyran ska plötsligt kunna höjas om det t ex byggs en förskola eller tågstation nära ditt hus. Men det är ju saker som vi redan har varit med och betalt via skatten. Varför ska hyresvärden få mer pengar från oss hyresgäster för det? 

– Förslagen gör samhället  ännu mer gentrifierat och gör våra hem till handelsvaror.

Kampanjen Nej till marknadshyra manar nu till fortsatt hyreskamp och kräver att myglet och fulspelet om lägeshyra och andra former av marknadshyra avslöjas.

Just nu pågår förhandlingarna mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga kommunala bolagen.i Stockholms stad  om Stockholmshyra, som är en form av lägeshyra. Vi vet att  bolagen genom Stockholmshyra försöker få igenom stora hyresökningar för alla. Det handlar inte om att ytterstaden kommer att få sänkt hyra utan alla drabbas, säger Elin Gauffin som tillsammans med andra är med och ordnar en stor demonstration mot marknadshyra och andra brännande hyresfrågor den 18 september i Stockholm.

– Vi har redan visat vad det är som stoppar marknadshyra – det är protester underifrån och politisk kamp. Det här krävs det mycket mer av framöver, med start den 18 september.

KONTAKT: Elin Gauffin 0735 090 684 // Eva Fee 073 – 600 5410

HEMSIDA: raddahyresratterna.se

FACEBOOKSIDA: Nej till marknadshyra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s