Inbjudan till andra stormötet

Nej till Marknadshyras andra digitala stormöte 

Mötet hålls via zoom tisdagen 16/2 klockan 18.00. Du och dina vänner är varmt välkomna att anmäla er för att delta på nejtillmarknadshyra@gmail.com så mailar vi zoomlänken till dig. 

Den 19/1 hade kampanjen sitt första digitala stormöte med över 140 deltagare från 21 kommuner. Nu fortsätter vi att mobilisera inför kampanjdagen 18/4 då vi ordnar coronasäkra minimanifestationer över hela landet. Nu ordnar vi ett andra stormöte för att fortsätta samverka mot marknadshyra. Vi hoppas att du sluter upp och bjuder in andra motståndare till marknadshyra över hela landet. 

Program för 16 februari:

18:00 Mötet startar

18:10 Forskaren Åse Richard ger argument mot marknadshyra

18:25 Örebro och Växjö rapporterar

18:30 Info om hur det går i kampanjen

18:40 En presentation av boken Bostadsmanifest

18:45 Paus

18:50 Gruppdiskussioner (via breakoutrooms)

19:30 Återsamling och återrapportering

19:50 Summering och avslut

20:00 Tid för de som vill stanna tex arbetsgrupp för sociala medier, intervjuer, fler lokalgrupper som vill planera

I januariavtalet (med stöd av S, Mp, C och L) finns kravet på att marknadshyror ska införas i nybyggnation samt krav på att öka lägesfaktorns betydelse i hela bostadsbeståndet. En utredning och en kommission är tillsatt för dessa uppdrag med slutdatum 31 maj och 30 juni.  

Marknadshyror i nybyggnation sprider sig till hela beståndet, inte minst genom hutlösa hyreshöjningar efter renoveringar. Marknadshyror kan leda till 30 – 50 procentiga hyreshöjningar, både i innerstad som ytterstad. Bostadsbolagens bristande ansvar  visas i att de mitt under pandemin genomfört vräkningar och yrkat på kraftigt höjda hyror. När marknaden själv ska sätta hyran utan förhandling med Hyresgästföreningen undergrävs organiseringen av hyresgäster och försämringarna multipliceras. Det blir svårare att sätta dit oseriösa värdar.

Det är några av våra argument mot marknadshyra och varför vi har denna kampanj. Vi vill stoppa de nya hoten om marknadshyra. 

Nej till marknadshyra initierades av Nätverket Rädda Hyresrätterna, Norra Järva Stadsdelsråd och 18 April kommittén men som därefter växt till många fler. Hoppas att ni vill ansluta till kampanjen. På hemsidan raddahyresratterna.se finns mer information så som kampanjplan, uttalande, plattform och frågor och svar om hotet om marknadshyra. Och på facebook-sidan Nej till marknadshyra kommer rapporter och nyheter.

Varma hälsningar arbetsgruppen för Nej till marknadshyra

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s