Demo 6 maj. Talet från Västertorp

Karin HedbrantVästertorp mot ombildningar

Västertorp är en närförort som byggdes på 50-talet med stora visioner för medborgargemenskap i folkhemmets tecken kring konst, kultur och tallskogsbackar. Här byggdes enkla men trivsamma hyresbostäder för alla av Stockholms stad. Men även ett stort antal särskilda bostadsateljéer för konstnärer med tanken att konsten ska finnas överallt där människorna bor. I ett gott samarbete med eldsjälen och byggmästaren Fritz Eriksson skapades en kulturpräglad stadsdel med konstgalleri, biograf, skulpturpark och unika utsmyckningar i många byggnader.

Men den här sortens värden är det sällan någon talar om numera. Allt färre känner till historien. Jag betvivlar att vårt moderata fastighetsborgarråd Dennis Wedin, född på 90-talet, är förtrogen med denna historia ty vissa i hans generation har fått för sig att en hyresbostad är ett andra klassens boende, en tillfällighetslösning på vägen till en s k bostadskarriär. Ty de människorna han umgås med har fått för sig att privat ägande är det enda som är något att sträva efter. För en del i det här skiktet är en hyresrätt snarast sedd som en slags social avstjälpningsplats.

Denne ungmoderat och hans borgerliga kompisar i stadshuset snackar om trygghet i förorten och inbillar sig att lösningen består i en större andel boende som är mer intresserade av kvadratmeterprisets uppgång (och fall…) än social utjämning och gemenskapsarbete utan ekonomisk vinning.

Varför ska vi betala flera miljoner i lån för bostäder vi redan bor i och trivs i och bli ägda av en bank? Och vad bryr sig de som önskar det om den stora grupp s k ”resthyresgäster” som varken vill eller kan skuldsätta sig för för dem orimliga belopp. Många är vi som skulle tas ifrån vår värdighet som fullvärdiga boende. Vår trygghet skulle allvarligt skadas. Min egen attraktiva konstnärsbostad skulle troligen enbart betraktas som en besvärlig utebliven ekonomisk tillgång för en bostadsrättsförening.

Ack, en sådan kulturellt arm och fattig tid vi lever i!

Vi i Västertorp är stolta hyresrättsinnehavare i de allmännyttiga bolagens regi. De kommunala bolagen bör naturligtvis utvecklas och borde vara ledande i miljöarbetet. Det är trist att de numera tvingas styras av marknadsekonomiska principer p g a politiska beslut präglade av decennier med vinstmaximering som ledande samhällsidé. Fler och fler inser att denna idé knappast har framtiden för sig.

Så. Rör inte våra gemensamt ägda hem! Sluta med att så split och öka segregationen mellan grannar med olika ekonomiska möjligheter. Det är skit att vi ska behöva använda vår dyrbara energi för att gång på gång försvara denna grundläggande trygghet som våra personliga hem är.

Vi är stolta hyresrättsägare i vårt vackra Västertorp.Låt oss tillsammans med alla andra kämpande förorter nu bevara ett Västertorp med en stor andel hyresrätter!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s