Demo 6 maj. Talet från 127

Paloma Winneth Varelamontes127 tillhör oss

Vi står här idag för att ni, de ledande politikerna i Stockholm har rubbat tryggheten i våra hem. Eftersom ni gått helt över huvudet på oss, när ni tog beslutet att öppna upp för försäljning av våra bostäder. Ni har inte tagit våra hyresrätter ännu men ni har tagit tryggheten ifrån oss. Däremot har ni inte skrämt oss till tystnad. För här är vi och vi blir bara fler och fler!

Ni använder förklädnade ord som “valfrihet”, “varierade boendeformer” och “bryta segregationen”. Låt mig översätta; för oss betyder era ord hot om marginalisering, trångboddhet, ökad bostadsbrist och fattigdom. 30-talets bostadspolitik byggde upp allmännyttan för att bekämpa just detta. Nu gör ni historien ogjord. och med er bostadspolitik är fattigsverige på väg tillbaka.

Ni har valt ut 11 arbetarklassområden där ni vill ha färre bostäder med rimliga hyror. Just de områden där vi arbetare bor. Vi som sliter varje dag på lågavlönade jobb. Men ni som styr idag verkar helt ha tappat verklighetsförankring. Funderar ni aldrig på i hur arbetarklassen lever? Antingen har ni glömt hur kapitalism fungerar eller så  skiter ni fullständigt i oss som får slita mest och tjäna minst. Låt mig slänga in en vild gissning här och säga att det är det sistnämnda.


Det är ni som har skapat osäkra arbetsvillkor med vikariat, deltids- och visstidsanställningar. Anställningar som absolut inte leder till nått göttigt bolånelöfte från bankerna. Inte heller får fattigpensionär, de som bara blir fler och fler något banklån. Eller unga vuxna som bara hunnit med ett studieliv. För gissa vad arbetarklass löner inte räcker till; insatser så att våra barn ska kunna köpa lägenheter, när de kliver in i arbetslivet. Och gissa vart den stora skaran av stockholmare med den typen av arbete bor i: just det Skärholmen, Rågsved och Grimsta. Eller några av de andra av er utvalda områden.

Er politik Stinker klassförakt! hade ni velat ge oss valfrihet, blandade boendeformer, och bryta segregationen, hade ni också öppnat upp för ha allmännyttans hyresrätter och mångfald i Östermalm och Djursholm? Vart tog alternativen för olika boendeformer vägen där?

Den finns inte för att ni inte ser oss som likvärdiga medborgare. Så varsågod; fortsätt rulla på ögonen och strunta i vår röst, men ni kommer få jävligt ont i huvudet för vi tar kampen! Vi ska skriva fler artiklar, organisera fler möten och demonstrationer, dyka upp på vartenda öppna stadsdelsnämnds möten, sprida vidare information, syna era och bostadskonsulternas lögner. Vi kommer försvara våra hem och ta tillbaka tryggheten!

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s