Vi firade delsegern. Centern backar. Punkt 44 faller.

En timme innan Nej till marknadshyras stormöte skulle starta de 23 juni kom plinget i mobilen: Centern backar och släpper kravet på fri hyressättning i nyproduktion och hela punkt 44 i januariavtalet (även Hyreskommissionen om lägesfaktorns genomslag i hyressättningen i hela beståndet). Vårt mötet blev väldigt uppsluppet, vi firade denna delseger men lovade också att fortsätta kampen. Här kommer först en summering av vad alla de många rösterna på mötet sade och därefter våra kampanjplaner.

REFLEKTIONER AV LÄGET: Stort tack till alla som deltagit. Det här är ett positivt besked till landets hyresgäster. Det var ett viktigt steg att Vänsterpartiets ledning satte ner foten. När man sätter ner foten kan man vinna segrar. Det var trycket underifrån som fick Noshi Doagdostar att våga. Det här visar att kamp lönar sig, vilket alla behöver.

Vi har en fantastiskt gräsrotsrörelse att bygga vidare på och fortsätta kämpa för en social bostadspolitik. Vi är otroligt stolta över att den breda folkrörelsen av hyresgäster har skapat detta. Det har aldrig hänt förut att det är bostadspolitiken som blivit så här stort. Rörelsen har varit unik. Kampinriktad och målmedveten. Att vi sa från början att det är inte symboliska protester – vi sa vi ska stoppa marknadshyror. Rörelsen har varit osekteristisk och bred. En enorm ödmjukhet. Det här är vägen framåt för andra frågor också. 

FNs bostadsrapportör Leilani Farha startade sitt seminarium i måndags med att hänvisa till Sverige och att bostadskampen kan vinna. 

Det kan mycket väl bli extraval. Det måste i sånt fall bli en folkomröstning om bostadspolitiken. Men även alla andra sociala frågor som kommer bubbla fram. 53 procent är emot fri hyressättning i nyproduktion, enligt nya undersökning. En majoritet även bland Centerns väljare. Nu har Noshi samma förtroende som Löfven och V sin högsta nivå av väljarstöd på 19 år.

Det var fantastiskt i måndags när vi mötte riksdagsmännen som kom ut från riksdaghuset, en fallen regering, vi mötte dem med våra talkörer ”Vi ska stoppa marknadshyra”. Vi måste fortsätta i våra kvarter och prata med folk hela sommaren. Gräv där du står!

Vi måste ta itu med renoveringshyrorna och presumtionshyror som nästan är nivå med marknadshyror. Lägesfaktorn osv. Vi kan inte slå oss till ro. Nu är det ett guldläge att fortsätta kämpa. Vi ska segra. Bostadsfrågan måste tas vidare in i ordinarie valet. Det behövs en bred vänsterkoalition. I Husby fortsätter vi att granska Hembla. Det får vara slut på dessa profitörers affärer på våra hem.

Vi behöver kontakta fackföreningar, PRO, feministiska organisationer, sociala nätverk – alla som ser hur viktigt det är med social bostadspolitik.

KAMPANJPLAN FÖR NEJ TILL MARKNADSHYRA

Folkets remiss – vårt remissvar till utredningen om fri hyressättning men många lokala varianter

Aktioner under sommaren. Affischering, flygbladsutdelning och dörrknack

6 juli – Digital protest mot Hyreskommissionens förslag på lägesfaktorn

11 – 17 september – Lokala protester angående riksdagens öppnande

18 september Stor demonstration i Stockholm med riksmobilisering. Tex Hyresfrågor, bostadspolitik och samhällsfrågor kopplade till det.

Crowd funding – fråga organisationer om swish nummer och konto.

KAMPANJPLAN FÖR SKIFTET

Folkets Remiss – Skiftet kommer att göra enkäter till sina prenumeranter och på så sätt sprida Folkets Remiss.

SMS mobilisering – Skiftet kommer att ordna workshops där man hjälps åt att mobilisera via sms till demonstrationen den 18 september. På det sättet kan vi nå ut till 25 000 personer. Vill du vara med och hjälpa till med detta – kontakta olivia.linander@skiftet.org och skriv att du är med på sms-kampanjen.

Banderollverkstad – vi tillverkar en superstor banderoll som ger ett maffigt intryck både från marken och från luften.

Handplakat – på en vecka samlade Skiftet in mer pengar än vad de behövde när de frågade om stöd mot marknadshyra. Dessa kommer användas till att trycka stora snygga handplakat mot marknadshyra den 18 september.

Filmer – Skiftet fortsätter göra filmer om vår gemensamma kamp. Nästa film kommer släppas direkt om det utlyses ett extraval.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s