Vänsterpartiet bör nu lägga misstroendevotum

Uttalande antaget på stormöte 14 juni

Kampanjen Nej till marknadshyra konstaterar att den politiska utvecklingen har gett oss rätt. Marknadshyra har en otrolig sprängkraft som nu skakar om det politiska etablissemanget. Detta är lätt att förstå eftersom förslaget rakt igenom innebär en ökning av klyftor och orättvisor på alla plan och borde hamna direkt i papperskorgen.

Vi stödjer fullt ut att Vänsterpartiet nu bör lägga ett misstroendevotum mot regeringen om denna inte tar avstånd ifrån det förslag om marknadshyra i nyproduktion som lagts fram. När justitieminister Morgan Johansson höll presskonferens den 4 juni var det en uppvisning i krumbukter och dimridåer. Han påstår att förslagen inte kommer att beröra många hyresgäster alls. 

Men varför har då Fastighetsägarna så länge lobbat för denna förändring och varför stödjer de tillsammans med högern förslaget? För att det innebär ett trendbrott som öppnar dammluckorna för mer av marknadshyra och tar bort dagens rättigheter för hyresgästerna att organisera sig som kollektiv och bli starka tillsammans.

Vi kan stoppa marknadshyra – även de inslag som redan existerar – med mer av de protester som vi i kampanjen Nej till marknadshyra och andra redan startat. Våra två senaste protestdagar – den 18 april på 180 platser runt om i landet och den 3 till 5 juni på 40 platser – ger en försmak. Kampanjen stöds idag av 86 organisationer. 

Nu sträcker vi ut vår hand till alla som är emot marknadshyra. Hyresgästföreningen riks, Vänsterpartiet riks, alla partidistrikt inom MP och S som inser att detta är politiskt självmord, fler studentorganisationer, fackföreningar och pensionärsorganisationer som uttalat sig emot marknadshyra de senaste dagarna liksom klimatkämpar, feminister, antirasister och alla som jobbar med sociala nätverk i utsatta områden. Låt oss bygga en bred rörelse som samlar människor på gatorna och ger röst åt den stora majoritet som är emot marknadshyra. 

Vi ska hålla massprotester vid riksdagens öppnande i september, då remisstiden går mot sitt slut. Det må hända att det finns starka ekonomiska intressen för ytterligare marknadslösningar bland de stora fastighetsägarna. Men Sverige har idag tre miljoner hyresgäster och mer än 600 000 i bostadskön. ännu fler som letar bostad. Tillsammans kan vi skapa ett politiskt tryck underifrån som gör förslagen omöjliga. Med detta som startpunkt fortsätter kampen för ett tryggt samhälle med en social bostadspolitik där var och ens rätt till en bra bostad med rimlig hyra är en självklarhet. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s