29 företrädare skickar in denna debattartikel 31 maj

Idag när utredningen om fri hyressättning blir klar skickar vi från den omfattande gräsrotskampanjen Nej till marknadshyra in denna debattartikel.

Marknadshyra är ett socialt och demokratiskt haveri

De marknadshyror som regeringen har lovat januaripartierna att införa  är ett beställningsverk från fastighetsägare med stora vinster redan idag. Dessa nya steg mot mer marknadshyror innebär ett nytt historiskt svek mot alla Sveriges hyresgäster. 

Radikalt höjda hyror innebär systematiskt ökade klassklyftor och boendesegregation, som kommer att slå särskilt hårt mot kvinnor, låginkomsttagare, studenter och unga i miljonprogrammets förorter. 

Det är också ett demokratiskt haveri då gjorda opinionsundersökningar tyder på en massiv folklig majoritet emot marknadshyror.

Regeringspartierna försöker mörka detta med att det “bara” skulle gälla nyproduktionen. Med det parallella uppdraget till en hyreskommission att påskynda ökade hyror för läge och standard i hela beståndet, tillsammans med de mekanismer som redan styr hyresmarknaden och krav på årsvisa hyreshöjningar råder det ingen tvekan om att marknadshyrorna snart skulle sprida sig. När sedan inget görs åt de fortsatt fria marknadshyrorna vid renovering av tomställda lägenheter innebär allt detta snart radikalt höjda marknadshyror för hela landets hyresgäster. 

Var och en som vill förstå det svenska samhällets växande sociala kris borde lätt fatta de starka sambanden mellan höga hyror, undergrävda hushållskassor och de svåra sociala konsekvenser detta får. 

Att en S-MP-regering som i andra sammanhang påstår sig vara oroade över trångboddhet, dödlig smittspridning under pandemin, kvinnors svårigheter att fly våldsamma män, svaga skolresultat hos barn utan studiero och ökad gängkriminalitet är beredd att med kallt blod införa marknadshyror som radikalt förvärrar alla dessa problem är fullständigt vettlöst.

FN:s bostadsrepresentant Leilani Farha har riktat skarp kritik mot den svenska regeringen för att i praktiken ha överlåtit bostadspolitiken åt finansmarknaden. Att fastighetsägarna kan tjäna ännu mer än de redan gör på bostadsbristen talar inte för att de kommer att öka bostadsbyggandet, bara för att de som har råd att betala slipper stå i kö tillsammans med alla andra. 

Den 18 april genomförde kampanjen Nej till marknadshyra, med stöd av 80 organisationer, 155 gräsrotsprotester mot detta i hela landet. När utredningen om fri hyressättning läggs fram denna vecka protesterar vi igen och kommer fortsätta under hela remisstiden. 

Ett rungande nej till marknadshyror måste därför bli början på kampen för en ny social bostadspolitik som bygger på hyresgäströrelsens historiska ståndpunkt att bostaden är en mänsklig rättighet, inte en handelsvara. 

Eva Fee, Hyresgästföreningen Södermalm

Pamela Möller-Ajani Hyresgästföreningen Norra Göteborg

Katarina Kalavainen, Hyresgästföreningen Stockholm Sydost

Bertil Wennberg, Hyresgästföreningen Hedemora

Johannes Lundberg, Hyresgästföreningen Angered

Roger Wallin, Hyresgästföreningen Sala

Maria Sjöholm, Hyresgästföreningen Östra Göteborg

Ann-Margarethe Livh, Hyresgästföreningen Järva

Beatrice Eriksson, Hyresgästföreningen Norrmalm

Ylva Fernvall, Hyresgästföreningen Östermalm

Morgan Pettersson, Bostad åt alla Örebro

Lotta Klemensson, Alla ska kunna bo kvar

Saskia Gullstrand, Nej till marknadshyra Malmö

Oskar M Wiik, SSCO – Stockholms studentkårer

Rock Lipponen, Luleå, Unga Socialister 

Arvid Tawoo, Umeå, RKU

Emil Hallberg, Ung Vänster, Sundbyberg

Luis Alfonso Jara Cornejo – Chile Desperto Suecia

Janett Mendoza, Solidaritet med Chile

Falis Samatar, Rannebergen, Somaliska kvinnors samhällscenter

Abdi Yusuf Farah, Somaliska Föreningen Göteborg

Mikaela Karlsson, Kvinnors Byggforum

Nora Timm, Tillsammans Höör

Elsa-Lena Åström, Nej till marknadshyra Alingsås

Emma Hilborn, Nej till marknadshyra  Blekinge

Ilhan Kellecioglu, Ort till Ort

Elin Gauffin, Nätverket Rädda Hyresrätterna

Kristofer Lundberg, 18 april kommittén

Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s