Så går Nej till marknadshyra vidare

Tack alla som deltog på vårt femte stormöte den 4 maj med drygt hundra deltagare.

I den här rapporten kan du läsa om fortsättningen. Nu med sikte på 3 juni!

Kampanjen växer och det kom nya personer, grupper och orter även denna gång.

Ett stor tack till Yagner Anderson och Knut Unger som berättade om hyreskampen i Tyskland. Många har frågat efter deras powerpoint presentation och den kommer som bifogat i detta mail. 


Nästa höjdpunkt – 3 juni

18 april gav både energi och lärdomar. Det fanns en enighet på mötet att nästa höjdpunkt för kampanjen blir den 3 juni. Då kommer (enligt vad utredningens sekreterare tror idag) utredningen för marknadshyror i nyproduktion att släppas. Därför blir torsdagen 3 juni nästa protestdag. En del lokalgrupper kanske väljer att protestera den 5 eller 6 juni och det fungerar också, men bra om de flesta kör den 3 juni. Det är ofta lättare att få media att rapportera en vardag.

Lokalgrupperna bestämmer själva hur de vill göra men generellt sett tänker vi att det går bra att inte ha protester på lika många platser den här gången. I t ex södra Stockholm hade vi 28 torgmöten den 18 april och vi skulle kunna satsa på färre, men lite större. Ett förslag är också att rikta in sig på platser där politiker samlas, lokala som riks.


Fortsatt kampanj

Det fanns även en enighet för att fortsätta kampanjen. Målet är att stoppa de nya förslagen på marknadshyra. Efter att utredaren lagt sitt förslag följer tre månaders remisstid. Kring riksdagens öppnande i september kan det vara läge för en större protestdag. Under hösten påbörjas arbetet med lagförslaget som följs av en remissrunda: lagrådsremiss. Vi vet inte hur lång tid det kommer ta. Vi jobbar på att det blir så hårt tryck i frågan så att förslagen antingen kastas i papperskorgen eller skjuts fram och blir valfrågor i valrörelsen 2022.


Samordningen av kampanjen

Eftersom kampanjen kommer att fortsätta var det nu dags att välja samordningsgruppen, som tidigare utgjordes av representanter för initiativtagande organisationer. Samordningsgruppen som valdes består av Arne Johansson och Sandra Mandell från Norra Järva Stadsdelsråd, Elin Gauffin och Maria Lavander från Nätverket Rädda Hyresrätterna och Pamela Möller Ajani och Kristofer Lundberg från 18 aprilkommittén, Eva Fee från Hyresgästföreningen Södermalm och Morgan Pettersson från Kp Örebro. Ett uppdrag för samordningsgruppen är att fram till nästa stormöte få med representanter från fler av de större organisationerna som anslutit eftersom samordningen behöver mer resurser, så som Vänsterpartiet i Stockholm, Ung Vänster riks, Feministiskt Perspektiv, SSU Skåne, Stockholms Studenters Centralorganisation och flera Hyresgästföreningar på distriktsnivå. 

Samordningsgruppen kommer i veckan arbeta fram ett nytt flygblad med annan färgsättning och där själva hotet om hyreshöjningar lyfts fram.


Nästa gemensamma möte – 27 maj

Den 27 maj samlas vi för ett avstämningsmöte inför 3 juni. Vi kommer behöva se om vi vet något nytt om utredningen och hur vi ligger till. Dessförinnan uppmanas alla lokalgrupper att ha lokala möten.

Varma hälsningar

Samordningsgruppen mot marknadshyra

En reaktion till “Så går Nej till marknadshyra vidare

  1. Ingen vettig människa – vare dig man bor i bostadsrätt eller hyresrätt kan väl TRO att marknadsanpassade hyror ska vara till välsignelse – annat än gör bostadsbolag och hyresvärdar. Och hur kan det parti som jag litar på ens tänka så?
    Även om vi själva bor i Brf har vi barnbarn och t o m barnbarnsbarn dom småningom ska ut på hyresmarknaden. Var solidariska!
    Demonstrera – alla som kan – MOT MARKNADSHYROR!

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s