Imponerande bredd på tredje stormötet

Den 18 mars – när det var en månad kvar till protestdagen den 18 april – samlades vi för det tredje stormötet.

Även denna gång blev vi fler än vad vi hoppats på. Eftersom många lokalgrupper redan är igång så valde flera att enbart skicka representanter. Ändå blev vi över hundra deltagare!

Mötet inleddes med att Kristofer Lundberg från 18 april kommittén rapporterade om hur kampanjen fördubblats sedan fösta stormötet och nu har över 50 lokalgrupper. Därefter fick vi höra talare från några av dem.  

ALINGSÅS – Elsa-Lena Åström,   talade om hur marknadshyror kommer att göra livet svårt för alla par som behöver separera, och för kvinnor som behöver fly en våldsam man kan det bli rent livsfarligt. Redan nu fylls jourerna med kvinnor som inte kan flytta vidare för det finns ingenstans att ta vägen och de nya som behöver komma in blir då nekade. Nej till Marknadshyra har varit i kontakt med kvinnojouren i Alingsås inför 18 april.

UPPSALA – Michel Rowinski, gjorde kopplingen till den globala protestdagen för klimatet och att vår kamp är en del av klimatkampen. Hyresrätten är den klimatvänligaste boendeformen. Men införs marknadshyra hotas hyresrätten som boendeform. Redan idag är ägda bostäder kraftigt skattesubventionerade och hyresrätter diskriminerade. Marknadshyra kan innebära dödsstöten.

STHLM SYDOST – Marie-Louise Folkman, berättade hur de har börjat starta upp motståndet mot marknadshyra genom att ordna ett möte för Hyresgästföreningen Sthlm Sydost samt satt igång en skrivargrupp för insändare. Folkman träffar många pesnionärer som är väldigt oroliga. Samtidigt som det finns en berättigad oro för marknadshyror vill vi inte skrämma upp dem på fel sätt.

GÖTEBORG, HISINGEN – Från Hisingen talade denna dag Teysir Subhi som också representerade det senaste partiet som har anslutit sig genom att Feministiskt Initiativ kommit med. Teysir talade om hur skadlig bostadssegregationen är för samhället och för individen.

JÄRVA – Mohammed Said talade på ett skakande sätt om hur trångboddhet under coronans första våg innebar en chockerande överdödlighet bland trångbodda hyresgäster i världen och på Järva och att detta om något är ett argument för att marknadshyror måste stoppas. Det enda sättet för lågavlönade att ha råd att bo är att bo trängre.

SALA – Lars Öberg sitter i förhandlingsdelegationen och talade om hur redan idag marknadshyror införs bakvägen genom renoveringshyrorna. Det är skamligt att Allmännyttan agerar på liknande sätt.

MALMÖ – Mötet var väldigt glada åt att Paul Ingemansson kom in och berättade att Nej till marknadshyra nu startar upp i Malmö. Därifrån kastades vi hela vägen upp till…

BODEN – där Raymond Stokki berättade om de torgmöten som ordnas i Luleå och Boden den 18 april samt hur speciellt ungdomar drabbas av marknadshyra.

Elin Gauffin från samordningsgruppen avslutade denna del av mötet och vi deklarerade klimatnödläge, och gick genom att gå igenom vad vi ska göra nu. Just nu är det viktigaste att samlas lokalt och bestämma tid och plats för det lokala torgmötet så att vi kan sätta upp det på den digitala kartan som håller på att skapas. Maila in dessa uppgifter till: nejtillmarknadshyra@gmail.com

Dessvärre kunde vi inte ha gruppdiskussionerna som vi planerat pga tekniskt strul så detta får vi återkomma till, men mötet verkade vid gott mod ändå och fortsatte så gärna diskussionen i plena i en timme till.

Fotograf Natalia Medina

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s