Inbjudan till stormöte 19/1 2021

NEJ TILL MARKNADSHYROR

Året har präglats av kriser och bakslag med förödande konsekvenser för människors hälsa och välmående. Vi tre aktiva nätverk, Nätverket Rädda Hyresrätterna, Norra Järva Stadsdelsråd och 18 aprilkommittén, bjuder nu in till ett stormöte den 19 januari för att vi alla ska dra upp kampanjplanen för att stoppa nästa hot: marknadshyror. 

Tisdagen 19 januari kl 18:00 – 21:00 blir uppstarten för motståndsvåren 2021. Vi riktar in oss mot marknadshyror men ser också sambandet med arbetsrätten och välfärden i stort.

Oavsett Covid19 krävs nu ett myller av motstånd och maximal aktivitet för att ändra utgångsläget under våren. Digitala kampanjer, uppvaktningar, möten, flaggningar, hundratals smådemonstrationer  samt gemensamma protestdagar. 18 april är ett datum som är satt sedan tidigare. 

I januariavtalet (S, Mp, C och L) finns kravet på att marknadshyror ska införas i nybyggnation. Den utredare som regeringen har tillsatt, Sophia Mattsson-Linnala tidigare vd för Rikshem, pratar inte alls bara om nybyggnad utan om lägesfaktorns genomslag i hyressättningen (DN 200908). Utredningen ska lägga fram sitt förslag i slutet på april/början på maj 2021.

Hyror i nybyggnation sprider sig till hela beståndet, inte minst genom hutlösa hyreshöjningar efter renoveringar. Marknadshyror kan leda till 30 – 50 procentiga hyreshöjningar, både i innerstad som ytterstad. Bostadsbolagens omättliga hunger visas i att de mitt under pandemin genomfört vräkningar och yrkat på kraftigt höjda hyror. När marknaden själv ska sätta hyran utan förhandling med Hyresgästföreningen undergrävs organiseringen av hyresgäster och försämringarna multipliceras.

Marknadshyror kommer inte att leda till fler bostäder. Det kommer endast leda till större vinster för bolagen och mer spekulation med våra hem.  Det får inte gå som med arbetsrätten. Hotet om marknadshyror måste stoppas. 

LAS-förhandlingarna, men även Allbolagen 2010 som bäddat för läget idag, visar att det går inte att stoppa sådana här allvarliga hot med enbart förhandlingar och kompromisser. Det måste till masskamp underifrån för att pressa politikerna att backa. De politiker som driver igenom marknadshyror kommer inte bli populära i nästa val. 

Om du vill bidra aktivt – boka då in 19 januari redan nu. Individer, hyresgästföreningar, nätverk, fackföreningar, politiska organisationer och andra organisationer är välkomna. Diskutera gärna detta i din lokala förening reda nu i december/januari!. Är du dessutom intresserad av att förbereda stormötet, ta fram förslaget till mötesupplägg, politisk plattform och kampanjplan hör gärna av dig för att ingå i arbetsgruppen. 

Nu slår vi tillbaka! Varmt välkommen!

Anmäl ditt eget och eventuell förenings deltagande den 19 januari på mailadress 

nejtillmarknadshyra@gmail.com

Zoom-koder och dagordning skickas ut närmare inpå till de som anmält sitt deltagande.

Kontaktpersoner,

Elin Gauffin, Nätverket Rädda Hyresrätterna

Maria Lavander, Nätverket Rädda Hyresrätterna

Sandra Mandell, Norra Järva Stadsdelsråd

Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd

Lisbeth Pipping, 18 aprilkommittén,

Kristofer Lundberg, 18 aprilkommittén,

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s