Protestdagen mot marknadshyra

Nätverket Rädda Hyresrätterna ordnade ett torgmöte den 12 september med rubriken NEJ till marknadshyror – JA till välfärden. Här är vårt uttalande i frågan, sedan följer bilder från Sergels torg i Stockholm och även från andra delar av landet där andra nätverk ordnade, framförallt 18 aprilkommittén. På Nätverket Rädda Hyresrätternas facebooksida finns en livesändning från hela torgmötet och de 10 talarna (se längst ner). Stort tack till alla som deltog på plats (70 – 100 personer sammantaget) och på livesändningen.

”Januariavtalets orättvisor med marknadshyror och bostadsspekulation kan inte accepteras. Den redan befintliga bostadskrisen där fler och fler trängts ut genom ombildningar och skyhöga hyror riskeras förvärras om planen med införandet av marknadshyror genomförs. Regeringen har tillsatt en utredning om marknadshyra som ska vara klar 31 maj 2021 men vi alla hyresgäster, arbetare och låginkomsttagare behöver sätta stopp för det.
Coronapandemin har blottlagt de ökade samhällsklyftor där inte minst boendesegregering har spelat en tragisk roll. Otillräckliga satsningar på skolor, vård och omsorg har lämnat välfärden oerhört sårbart. Vinstdriften i välfärden som har cementeras i o med januariavtalet har underminerat välfärden och tryggheten just för samhällets mest utsatta. Samtidigt ska även anställningstryggheten urholkas genom försämrings i LAS. Detta får inte står oemotsvarad. Den 12 september säger vi NEJ till marknadshyror – JA till välfärden!”

Sergels torg, Stockholm
Sergels torg Stockholm
Gamlestaden – Göteborg
Kristofer Lundberg, en av talespersonerna i 18-april kommittén, Järntorget
Alingsås
Luleå
Uppsala

I Stockholm var våra talare:

Sandra Mandell, Nätverket Rädda Hyresrätterna
Viktor Risling, Seko Stockholm styrelse
Henry Nilsson, Förhandlningsdelegationen Stadsholmen, Hyresgästföreningen
Katja Raetz, En annan vård är möjlig
Houria Bzioui  kampanjen Hembla Helvetet
Julia Engström, Rusta Upp Jordbro 
Arne Johansson, Norra Järva Stadsdelsråd

Samt extratalarna på plats

Carola från kampanjen mot renovräkning i Hagalund, Eva om de tio hyresgästföreningarnas politiska program samt Naser från fem iranska exilgruppers stöd till arbetarkamp i både Iran och Sverige. Elin var konferencier.

Fler bilder och tal landet runt se här: https://www.facebook.com/nejtillmarknadshyror/

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s