Demokratisk skandal under uppsegling

Nyckelbrickor – skandalen med det ensidigt är ja-sidan som kan komma ut i alla trappuppgångar växer. Bostadsföretagen använder sina anställda för att dela ut ombildningsinformation i alla brevlådor. Mäklare och bostadsrättsföreningar kommer in i portarna för att påverka hyresgästerna men de lokala nätverken i alla stadsdelar som vi känner till har problem med att komma in i trappuppgångar för att sätta upp affischer, dela flygblad i brevlådorna och knacka dörr. Det finns ett politiskt beslut på att hyresgästerna ska ta ställning till om de vill ombilda eller inte. Då måste de kunna få tillgång till information om att inte ombilda och stanna som hyresgäster i allmännyttan. De som ska sprida information mot ombildning saknar väldigt ofta nycklar/blippbrickor/portkoder.

Det förekommer att bovärdar vägrar att ge ut blippbrickor mm till nej-sidans aktivister vilket vi anser är fel. Det hänvisas ibland till att förtroendevalda inom Hyresgästföreningen kan kvittera ut blippbrickor men det förekommer också att dessa förvägras brickor. Det förekommer att förtroendevalda inom hyresgästföreningen vägrar medverka i nej-kampanjen. Det förekommer att det inte finns någon förtroendevald inom hyresgästföreningen.

Lösningen på detta är att de lokala nätverken som är de som jobbar mot ombildning i stadsdelarna får tillgång till en uppsättning blippbrickor för hela området som gäller tills ombildningsprocessen är över. Dessa brick/nyckel-ansvariga personer kan utses demokratiskt av nätverken i samarbete med Hyresgästföreningen.

Nätverket Rädda Hyresrätterna har tillsatt en arbetsgrupp som kommer:

 1. Göra ett sista försök att få Hyresgästförening att lösa frågan, centralt med alla tre bostadsföretag. En lösning som vi godtar är en lösning som är praktisk genomförbar för de nej-aktivister som redan idag ägnar hundratals timmar av ideellt arbete av sin fritid för att rädda hyresrätterna.
 2. Kontakta den politiska styrningen av företagen som försatt oss i den här situationen.
 3. Kontakta media. Detta kommer ske ganska snart om inte frågan löser sig.
 4. Dra igång en kampanj som mobiliserar stockholmarna att kräva att den process som i värsta fall kan leda till att värden för miljontals kronor går ur alla stockholmares händer för att gynna några privatpersoners ägande åtminstone sker under de mest basala demokratiska premisser. Att de som vill engagera sig i att försvara det allmänna har chans att göra detta trots att vi får göra detta helt ideellt medan vår motståndare öser miljoner över anställda att utföra sitt lobbyarbete.

6 reaktioner till “Demokratisk skandal under uppsegling

 1. J det här är verkligen en politisk skandal.
  Så odemokratiskt!
  Miljöpartisterna borde verkligen skämmas !
  Hur kan dom medverka i någonting så här odemokratiskt.

  Gilla

 2. De som vill propagera för nej till ombildningar får väl arbeta som de politiska partierna när de knackar dörr.
  Är de lokalt förankrade är de rimligen själva boende i husen och har tillgång till nycklar.
  Kan inte vara ett krav att någon ska dela ut nycklar/brickor till ”kreti och pleti”.
  Allra helst som det är demokratiskt fattat beslut som ligger till grunden.

  Gilla

 3. Vi har bra lokalförankring i de 11 lokala nätverken i de 11 utsatta stadsdelarna. Det betyder inte att vi har folk i varenda trappuppgång. Det är heller inte gångbart att skaffas sig en nyckel till varje trappuppgång när en ska dela information till sin egen fastighet. Det kan t ex innebära att för att sprida info till sina egna grannar måste man involvera tio olika personer som kommer och öppnar. Jag har stor erfarenhet av sådan organisering och vet att det går att få tillstånd efter flera månaders strukturarbete men den tiden har vi inte givits och det finns många stora kvarter som behöver information NU för att kunna ta ställning. Dessutom: Det kan knappast vara ett rimligt krav att hyresgäster som bor i allmännyttan måste gå med i ett politiskt parti för att få behålla den boendeform som de har valt. Det finns sådana länder runt om i världen, inget att eftersträva.

  Gilla

 4. Om min hyresvärd lämnade ut nycklar, koder mm till andra än till de boende i huset + post och sk ”blåljuspersonal” skulle jag bli orolig och anse det vara oansvarigt.
  Vad är nästa steg? Att den lokala församlingen av Jehovas vittnen ska få tillgång till husens ytterdörrar?
  De vill ju faktiskt ge dig ”evigt liv”, vilket borde vara viktigare än frågan om vem som äger din lägenhet. Du eller ett bostadsföretag.
  Hyresmöjligheten har du ju faktiskt kvar oavsett vilket beslut de boende tar.

  Beslutet att erbjuda hyresgäster i vissa områden en möjlighet att äga sin bostad är ett demokratiskt fattat beslut som dessutom har föregåtts av ett demokratiskt val.

  Vänligen vissa var man har nyttjat allmännyttans personal till att sprida ”propaganda” och visa gärna vilka miljoner som förespråkarna har fått ta del av och varifrån.
  Annars är det inget annat än svepande beskyllningar som inte hör hemma i den demokratiska debatt ni säger att ni vill föra.
  Den information som har gått ut från Stockholm stad är en saklig redogörelse om processen och för och nackdelar med att äga eller hyra.
  Nästan ordagrann information är tillgänglig för alla via Hyresgästföreningen och HSB.

  Gilla

 5. Jag är förtroendevald i mitt område, jag har fått bricka,till alla våra 44 portar,hyr ska man annars kunna sätta upp lappar från hyresgästföreningen, Ang fester och andra aktiviteter.jag tycker att detta är ett sätt för hyresvärdar att stänga ute hyresgästf. Det är inte ok. Jag är själv ansvarig för min bricka, och jag har fått den under ansvar urdåligt att gemföra hgf med Jehovas.

  Gilla

  1. Vad jag förstår har du fått denna bricka i egenskap av representant för hyresgästföreningen och är inte något du har fått för en tillfällig kampanj.

   Utgår också ifrån att du själv bor i något av de aktuella husen.

   Hyresgästföreningen är som regel en motpart till hyresvärden och därmed anser jag att det är ett korrekt beslut.

   Liknande det att den lokala fackföreningen har rätt att sätta upp information från dem på en arbetsplats.

   Vilket dock inte innebär att andra utomstående har rätt att komma in på arbetsplatsen hur som helst.

   Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s