Historiskt massmöte

Hyresgästföreningen Västra Sveriges massmöte den 31 mars är det största i sitt slag sedan 1000 personer samlades i Olskroken 1936. De 500 aktivisterna fyllde biografen Draken i Göteborg i syfte att ta kamp mot marknadshyra, ombildning och utförsäljning – för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt. Det blev en kraftmanifestation mot januariavtalet och det pågående systemskiftet.
Massmötet har fått ett massivt mediegenomslag och Hyresgästföreningen i Västra Sverige har härmed tagit täten i motståndet och sökt nödvändiga allianser för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt. Nästa steg är att lägga grunden för en landsomfattande protestdag.

– Hyresgäströrelsen måste bli bättre på att kollektivt sluta upp i lokala protester. Vår styrka är vårt antal och även de mindre bostadsområdena måste få stöd i kampen för att vinna. Kollektiv kamp är lättare att organisera i stora bostadsområden, men vi får inte glömma de mindre. Ingen ska lämnas ensam i sin kamp, kommenterar Kristofer Lundberg, regionordförande i Hyresgästföreningen.

Dominika V Polanska talar om den nya boken Renovräkt.

– Vi uppmanar här på nytt riksförbundet, liksom våra 200 lokala föreningar redan har gjort på sina årsmöten, att utlysa en protestdag mot januariavtalet.

Ett 20-tal personer kom från Örebro för att delta denna dag. De tillresta ungdomarna från Örebro stod uppställda utanför biografen Draken med skyltar och banderoller innan mötet började.

Sara Garib upp på scenen, Ortens bästa poet Göteborg. Med samhällskritiska texter om kolonialism, krig och rasism och hur det påverkar vår samtid, med poesin som vapen, ifrågasatte hon strukturer och mönster i samhället och gav en bild av livet mellan husen i våra förorter.

Forskaren Dominika V Polanska, aktuell med boken Renovräkt om fastighetsägarnas maktspel, bekräftade effekterna av marknadshyror, utförsäljningar och ombildningar. Dominika belyste även vilken viktig roll som motståndet utgör för bostadspolitiken och samhällsutvecklingen.

Ronny Bengtsson, vice ordförande i Hyresgästföreningen Västra Sverige, tog avstamp i rörelsens historia, hur allmännyttan en gång bildades av hyresgäströrelsen men hur den förlorat sin ursprungliga idé och ideologi, samt hur detta kan beskrivas som en kärlekshistoria som nu leder till sitt uppbrott mellan Hyresgästföreningen och allmännyttan.

Ett av de mest uppskattade talen hölls av Erik Helgesson från Hamnarbetarförbundet.
– Jag är hamnarbetare, men också hyresgäst i Biskopsgården, där vi har gått många ronder med det privata bolaget Willhelm. Vi har fått slå tillbaka mot renoveringar vars syfte har varit kraftiga hyreshöjningar, sa Erik och fortsatte att beskriva den historiska kamp med strejker och lokal organisering som hamnarbetarna lett för att vinna sitt kollektivavtal.
Byggnadsarbetaren Ulf Nilsson höll ett tal som berörde både fackligt arbete på byggena och hur viktigt det är för kvalitet och standard på husen som byggs att fackföreningsrörelsen och hyresgäströrelsen samarbetar för hyresrätt, arbetsrätt och strejkrätt mot regeringens systemskifte genom januariavtalet.

De kämpande hyresgästerna från Carl Grimbergsgatan fanns på plats med ”sorgetåget” mot hyreshöjningar och lyfte deras viktiga protester mot Dixsonska Stiftelsen. På onsdag ska de upp i hyresnämnden då de vägrar gå med på de hyreshöjningar som stiftelsen kräver.

Massmötet har lagt grunden för en landsomfattande protestdag.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s