Nu startar kampen för rättvisa

Nätverket Rädda Hyresrätterna var med och bildade Välfärdsalliansen. Demonstration mot bland annat marknadshyror planeras 16 mars.

Den knökfulla Sandlersalen formligen bubblade av förväntningar när den nya Välfärdsalliansen för rättvisa och klimatansvar lördagen den 30 mars lanserades i ABF-huset i Stockholm med en härlig mix av klimataktivister, hyreskämpar, välfärdsförsvarare, förortsaktivister och fackföreningsfolk.   


”Såg vi en ny folkrörelse födas för klimaträttvisa och välfärd mot privatiseringsfanatism, januariöverenskommelser och miljösvek?” frågade sig mötets moderator, historikern Håkan Blomqvist, efteråt. Andra har redan rätat ut frågetecknet. ”Nu börjar kampen för att mobilisera för ett rättvisare samhälle”, skrev Hyresgästföreningens regionordförande Simon Safari på Facebook under själva mötet, ”Högt deltagande med bredd på ABF-huset igår när Välfärdsalliansen drog igång kampanjen för en första större protestyttring mot politiken för ökade klyftor och otrygghet, som sker i form av en demonstration som avslutas utanför riksdagen den 16 maj”, rapporterade Seko Stockholms på sin Facebooksida.   

Mötes inleddes med en fyra minuters film från klimatstrejken i Stockholm den 15 mars, följt av att scenen intogs av ett helt gäng unga klimataktivister från den av Greta Thunberg inspirerade rörelsen #FridaysForFuture. Mina Pohankova som höll appeller med budskapet ”Det finns inga jobb och ingen välfärd på en död planet” följt av en stark uppmaning till de vuxna och fackföreningarna att delta i de större strejker – utöver de som sker varje fredag. Den 24 maj är nästa höjdpunkt och i ännu större skala den 27 september. Då hoppas de unga få stöd av politiska fackliga strejker.  

Klart inspirerad av denna inledning svarade professor Göran Therborn, huvudpersonen bakom Katalys forskningsprojekt om klass, att ”det här är början på någonting stort, med en enorm potential”.  ”De allra yngsta har den största energin, men vi måste också fråga oss vilket samhälle vi vill ha?” Therborn förutspådde tre stora sociala revolutioner det här århundradet, som dock ännu till skillnad från de franska och ryska revolutionerna saknar strategier och strateger. Vad som väntar är enligt Therborn en process av ”många sociala strider” mot först och främst de mäktiga ekonomiska intressen som styr olje- och kolindustrin.

I de appeller som följde manade Simon Safari från Hyresgästföreningen till kamp mot ombildningar, marknadshyror och kapitalets slaveri; för bostaden som social rättighet. ”Vem är det som ska styra samhället: politikerna och medborgarna, eller kapitalet?   Det blågröna styret i Stockholm planerar nu för att redan i maj i brev till hyresgästerna i elva stadsdelar bjuda ut allmännyttan till nya bostadsrättsföreningar. Men motståndet är väl förberett. ” I ett engagerat inlägg för Nätverket Rädda hyresrätterna redogjorde Elin Gauffin också för den imponerande rörelse som redan har påbörjats i nästan alla berörda stadsdelar och som nätverket nu vill samla till en ny demonstration till stadshuset den 6 maj.

Rut Elliot Blomqvist, klimataktivist och redaktör för Uneven Earth, diskuterade i sitt tal riskerna för att klimatkrisernas kaos kan leda till en auktoritär kapitalistisk världsregim. ”Utan rödgrön organisering har vi inte en chans”.

Johan Johansson, känd från den tidigare striden mot ombildningar i Söderkvarteret Linjalen, höjde därefter kampstämningen ytterligare med några svidande kritiska låtar om hur ”sparka neråt blivit norm” och hur ”staden styrs av skurkar i manschett”.

Mötet fortsatte med professor Göran Dahlgren om hur den svenska sjukvården måste ses i ett klassperspektiv och sjuksköterskan Katja Raetz från En annan vård är möjlig. Gunnar Westin, vice ordförande i Seko Stockholm, varnade för hur Januariavtalets urvattning av turordningsreglerna riskerar att öka rädslan för att säga ifrån på arbetsplatserna.  Han hyllade också de unga klimataktivisternas kamp och ansåg det vara viktigt att nu ta upp en diskussion om både nya och gamla kampmetoder som den politiska strejken.

Arne Johansson från Norra Järva Stadsdelsråd ansåg att det hade varit ett historiskt möte och sammanfattade Välfärdsalliansens budskap: – En och annan strid kan vi vinna var för sig, som hamnarbetarna och som när vi i Husby ser ut att ha vunnit vår kampanj mot väg- och byggplaner nere i vår gröna oas vid Järvafältet. Men det är bara tillsammans vi kan vända samhällsutvecklingen. Det är tillsammans vi måste dra en röd och grön linje mot allt detta! På hans fråga om mötet ställde sig bakom idén om en gemensam demonstration från Sergels torg till Mynttorget den 16 maj gav också mötet ett rungande ja.

Mycket talar också för att fler organisationer snart ansluter sig till Välfärdsalliansen utöver de Stockholmsavdelningar av Seko, Unga byggare, Elektrikerna, Hyresgästföreningen, Nätverket Rädda hyresrätterna, Nätverket Gemensam Välfärd, Klimataktion och Norra Järva Stadsdelsråd, som redan finns med. Listan växer också på stöttande politiska nätverk som Rött forum, Internationella Solidaritetskommittén och Momentum Stockholm.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s