Öppet brev

angående hyresförhandlingarna i Stockholm stads allmännytta till Hyresgästföreningens förhandlingsdelegationer samt Svenska Bostäder, Stockholmshem och Familjebostäder

Hyresförhandlingarna har nu återtagits från Hyresmarknadskommittén, samtidigt som hyresgästernas oro för resultatet av årets förhandlingar aldrig har varit större. Hyresgästerna har det senaste året drabbats av historiskt höjda levnadsomkostnader. Då bolagen dessutom i många år har visat extremt goda resultat samtidigt som hyresutvecklingen under flera årtionden har varit dubbelt så hög som KPI (konsumentprisindex) så var yrkandet på 8,7 % hyreshöjning från de allmännyttiga bolagen i Stockholm innan strandningen fullständigt orimliga!

Dessutom betalar vi hyresgäster till stadsutvecklingen både via skatter som alla andra medborgare gör, men vi betalar även extra via våra hyror, medel som plockas ut ur de kommunala bostadsbolagen och delas vidare till Stockholms stad. 

Vi ser nu med största oro på resultatet av förhandlingarna. Till exempel i Upplands Bro hamnade hyreshöjningar i genomsnitt på 3,6 %, plus 122 kronor per månad från den 1 februari, med andra ord ett absurt krisstöd som varje hushåll ska betala till bolaget under 2023. För den som idag har en månadshyra på 8000 kronor innebär det en hyreshöjning med 438 kronor, en månatlig höjning på mer än 5 %, något som för många är omöjligt att bära! Detta får inte bli den nya normen! 

Den nya majoriteten i stadshuset har beslutat att sänka avkastningskravet på Stockholms allmännytta med 479 miljoner kronor, vilket har beräknats motsvara 6,2 % på hyran. Då bör frysta hyror enligt vår och många hyresgästers mening vara utgångskravet.  Ett absolut minimikrav från hyresgäster är att hela det sänkta avkastningskravet på 6,2 % oavkortat ska användas till att sänka det redan yrkade hyrespåslaget på 8,7 % för Stockholms allmännytta. 

Som protesterna utanför allmännyttans huvudkontor i Stockholm den 9 januari visade är hyresgästerna beredda att kampen. Nätverket Nej till marknadshyra är beredda att ge allt upptänkligt stöd till nya och mångdubbelt större protester om så krävs!

/Samordningsgruppen för nätverket Nej till marknadshyra – JA till en social bostadspolitik
Den 19 januari 2023

En reaktion till “Öppet brev

  1. Mycket bra och begripligt formulerat!!
    Tänk om man kunde samla alla dagens aktuella proteströrelser till en och samma demonstration. Då skulle vi också bli rätt stora…

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s