TOTAL SEGER mot STOCKHOLMSHYRA

PM: Projektet är SKROTAT

Detta meddelades från Hyresgästföreningen nu.

NEJ TILL MARKNADSHYRA har de senaste veckorna varnat för att vi stod inför ett avgörande gällande Stockholmshyra – en form av lägeshyra som förhandlats under många år mellan Hyresgästföreningen och de allmännyttiga bostadsbolagen. Bolagen försökte få igenom en modell som skulle ha inneburit kraftigt höjda genomsnittshyror utöver de årligt förhandlade.

Vi sa NEJ på den stora demonstrationen den 18 september. Vi ordnade med en stor namninsamling och Skiftet hade en egen namninsamling, berättar Eva Fee från Nej till marknadshyra och Hyresgästföreningen Södermalm, där motståndet mot Stockholmshyra länge har varit stort.

Nej till marknadshyra vill speciellt tacka alla förtroendevalda inom Hyresgästföreningen som varit kritiska till detta projekt under årens lopp.

Nu har till och med bostadsbolagen själva meddelat att de är emot Stockholmshyra. Den här formen av sk systematiserad hyressättning innebär så mycket problem och att de saknar verktygen. 

– Det här årets ANDRA stora seger mot bostadsföretagens försök att få in inslag av marknadshyra, säger Arne Johansson som är med och samordnar kampanjen Nej till marknadshyra och aktiv i Norra Järva Stadsdelsråd.

Först ordnade vi protester hela våren mot marknadshyra i nyproduktion. Detta skapade trycket underifrån och ett misstroendevotum i riksdagen som tvingade regeringen att dra tillbaka både utredningen om fri hyressättning i nyproduktionen och utredningen om ökat genomslag i hyressättningen för läge och standard. 

Och nu denna fantastiska framgång!

Hade  bostadslobbyn lyckats få in Stockholmshyra hade det varit en kraftigt slag mot alla lågavlönade hyresgäster inte minst i Stockholms förorter och speciellt på Järva eftersom Järva-avtalet med måttliga hyreshöjningar efter renovering då hade satts ur spel.

Det här visar att hyreskampen och bostadsfrågan är ytterst levande och vår kampanj inför valåret med krav på en SOCIAL BOSTADSPOLITIK får en rejäl skjuts.

Nu går vi vidare med upptrappad kamp mot renoveringshyra, som kan innebära hyrehöjningar på 30 – 80 procent vid renoveringar och att många hyresgäster tvingas bort från sina hem.

KONTAKTPERSON: Elin Gauffin 0735 090 684

Här kan ni läsa mer om NEJ TILL MARKNADSHYRAs kampanj mot Stockholmshyra:

4 reaktioner till “TOTAL SEGER mot STOCKHOLMSHYRA

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s