Tillbaka på Sergels torg

Det var otroligt roligt att vara tillbaka på plattan och det kändes ju väldigt angeläget. Vi var väldigt upprörda över justitieminister Morgan Johanssons dimridåer kring vad marknadshyreutredningen som presenterades idag verkligen leder till.

Banderollerna lyste i färgprakt. Lokalgrupperna hade slutit upp och fyllde talarlistan med hela 14 talare (bara några nämns nedan) som alla gav kraftfulla analyser och kampanda. Maria Schön var en rolig och inspirerande konferencier. Det var ju väldigt otippat att Stefan Löfven hade slutit upp, han sågade sönder hus och vi hade ett sjå att hålla koll på honom. Olof Buckard lät sin sylvassa satir återigen ljuda över torget. Och det hela slutade med underbar samba med Feministas Acidas.

Yngve Sundblad från Hyresgästföreningen Södermalm poängterade att utredningen är ännu sämre än befarat, då t ex hyran kan marknadshöjas mellan varje hyresgäst. Ebba Elena Karlström, distriktsordförande för V gjorde klart att läggs det här förslaget fram då fäller V regeringen. ”Vi hyresgäster ska inte vara rädda för marknadshyror det är ni i regeringen som ska vara rädda för vänstern och arbetarklassen”. Nils Råstander från Kp talade om Stockholm inte som riksdagens och galleriornas stad utan som hyreskåkarnas, miljonprogrammens, bussförarna och städarnas stad. Vi som bor här. Jolene Larsén-Kilan från Fi varnade för marknaden som skiljer på människor och människor, när allas rätt till ett tryggt boende skapar trygga människor och ett tryggt boende. Inger Wallersted från Solna berättade om hennes hyresvärd Solporten som renovräker med chockhöjd hyra på 60-70 procent och inget intresse att de ska kunna bo kvar. Petri Myllykoski från Rättvisepartiet Socialisterna och Linje 18 avlutade med visionen om en social bostadspolitik, ett nytt miljonprogram och ett socialistiskt samhälle. ”Vi behöver vara 10 000 vid riksdagens öppnade för det är vi som måste kämpa. Ingen kommer göra det åt oss”.

Det här var första demonstrationen efter att restriktionerna lättade. Vi hade ett tillstånd på 100 men det var så mäktigt innehåll och stor publik runt omkring att det kändes som större. 10 000 i höst känns fullt nåbart.

Bilder Natalia Medina

En reaktion till “Tillbaka på Sergels torg

  1. Man kan vara solidarisk även om man bor i Brf. Tänk på barn och barnbarn om inte annat!
    Rädda hyresrätten. Säg ett högt och klart N E J till marknadshyror. Det är ingenting som gagnar boendet. Bygg mer hyresrätter!
    Uppmaningen gäller också mitt eget parti.

    Gilla

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s