Skrivelse: Ombildning, demokrai och nycklar

TILL DE ALLMÄNNYTTIGA BOSTADSBOLAGEN från

Rasmus Klockljung – Hässelby- Grimsta mot ombildning, Cicci Herrström, Rågsved mot ombildning, Fredrik Cerha och Charlotta Halleröd – Hökis mot ombildningar, Sandra Mandell – Norra Järva Stadsdelsråd, Anders Abramsson – Fagersjö mot ombildningar, Macarena Olmos Ducant, Helena Olsson, Anders Westholm, Monika Masser, Anna Rost – Västertorp mot ombildning, Nabila Abdul Fattah och Paloma Winneth – 127 tillhör oss, Viktor Arnell – Rinkeby mot ombildningar, Rasmus Fleischer – Bagis mot ombildning, Elin Gauffin – Nätverket Rädda Hyresrätterna

Vi företräder Nätverket Rädda Hyresrätterna och lokala nätverk i alla 11 stadsdelar som har fått erbjudanden om att ombilda hyresrätt till bostadsrätt. Flera av oss är aktiva i Hyresgästföreningen eller har nära band med Hyresgästföreningen. Det motstånd som finns mot ombildningar i Stockholm är samordnat i våra nätverk.

Vi vill påtala ett akut demokratiproblem som vi vill att ni så fort som möjligt löser.

Det har tagits politiska beslut om att erbjuda hyresgäster i våra stadsdelar ombildning. Som alla vet förutsätter en ombildningsprocess både ett individuellt ställningstagande för varje hyresgäst och en påbörjad organisering som stegvis utvecklas och kan leda till att boende gemensamt tar ett banklån på många miljoner och köper fastigheten medan andra boende, ofta mot sin vilja, får byta boendeform. Från att hyra av ett stor professionellt allmännyttigt bostadsbolag blir det till att hyra av sina grannar som är nybörjare som hyresvärdar.

Därför är det väldigt viktigt att processen sker så demokratiskt som möjligt. Självklart måste även de som inte vill ha ombildning kunna höras och komma ut med sina argument till sina grannar. Vi som jobbar för att stärka de hyresgäster som inte vill ombilda är själva hyresgäster som engagerar oss helt ideellt i det här. Vi kommer inte få ut en enda krona om ombildningen stoppas men vi slipper oroa oss för sociala klyftor, dålig grannsämja, höjda räntor osv.

De som vill ha ombildning har till sin hjälp betalda bankmän, mäklare, konsulter och den politiska majoriteten. De har råd att göra betalda utskick i fastigheterna, vi vet också tillfällen då de kommer ut i fastigheterna med blippbrickor och genomför dörrknack. Vi som är emot ombildning har inga ekonomiska resurser på vår sida. Ofta får vi själva betala trycket av våra informationsflygblad. Ibland kan ibland få hjälp av Hyresgästföreningen men det har inte skett något utskick med information från nej-sidan i de berörda fastigheterna. Däremot är vi beredda att göra jobbet för att hyresgästerna ska kunna få höra båda sidor.

Det vi begär som ett minimum är att vi när vi på vår fritid delar ut våra informationsblad kan komma ut i trappuppgångarna. Det kan vi inte idag. Nästan alla portar är låsta. Det är olika blippbrickor till varje trappuppgång.

När vi har kontaktat Hyresgästföreningen om det här har vi fått svaret att den Lokala Hyresgästföreningen kan ha blippbrickor till trappuppgångarna. Så kan det vara i några enstaka fall men oftast inte. Problemen är jättemånga. Antingen finns det inte en Lokal Hyresgästförening eller så är denna inte intresserad av att dela ut flygblad eller så är området uppdelat i alldeles för små delar, det bli ogörligt att kvittera ut nya nycklar för varje trapp/huskropp.

Vårt förslag är:

– Att varje lokalt nätverk väljer en nyckel-grupp (2-5 personer) som ges förtroendet att ansvara för en uppsättning på fem nycklar/blippbrickor per bostadsföretag och område där alla nycklar/brickor går till hela beståndet.

– Personerna i nyckel-gruppen behöver så klart legitimera sig osv när nycklarna hämtas ut i bolagen.

– Hyresgästföreningen kan om den vill ha representanter i dessa nyckel-grupper.

– Blippbrickorna ska vara giltiga för hela perioden som ombildningsprocessen pågår, dvs tills en köpstämma kommit fram till ett slutgiltigt ja eller nej.

Vi hoppas nu att bolagen nu tillgodoser våra önskemål så att stockholmarna kan få det betryggande beskedet att när kommunen förlorar stora gemensamma värden så sker det i alla fall under demokratiskt godtagbara processer.

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s