Motståndet växer

Det pågår en absolut myllrande verksamhet i Stockholms förorter, mot ombildningar och utförsäljningar av allmännyttan. När 127 tillhör oss – gruppen träffades för ett panelsamtal i området de organiserar, Skärholmen, Bredäng, Sätra, Vårberg blev det fullsatt. När Bagis mot ombildning hade sitt första stormöte i Bagarmossen var det överfullt, alla kom inte in på mötet.

Tisdagen den 19 mars ordnar Rågsved mot ombildning en banderoll-workshop på Cyklopen för alla intresserade i Stockholm. Den 23:e mars är det Husbys tur och den sista lördagen i månaden samlas vi från alla gruppen för ett gemensamt möte för Nätverket Rädda Hyresrätterna i ABF-huset.


Bagis mot ombildningar hade satt upp 500 trappaffischer som bjöd in till mötet i Bagarmossens Folkets Hus den 16 mars. Eftersom stora salen var upptagen hade en sal för 60 personer bokats. Vi uppskattar att över 100 kom till mötet. 79 nya anmälde sig till Nätverket och skrev upp sina mailadresser. Ida Gulbrandsen och Rasmus Fleischer hade jobbat på ett mycket bra upplägg på mötet som varierade stormötesformen med mindre gruppdiskussioner. De var också snabba att komma ut med en sammanfattning av mötet. Där konstateras att det går att stoppa ombildningar, att det är viktigt att agera snabbt, helst innan intresseanmälan är inskickad. Ett sätt är att knacka dörr och samla underskrifter på de som inte vill ha ombildning. Att informera alla att de ska absolut inte skriva under något från bostadsrättsförening eller mäklare om de inte är säkra på att de vill ha ombildning.

Mötet delade upp sig följande diskussionsgrupper: Dörrknackning // utförsäljning till privatvärdar // Prata med politiker // Folkbildning. Redan den 21 mars kommer hyresgästerna att gå till det öppna stadsdelsnämndsmötet i Skarpnäck och berätta för politikerna vad de inte tycker om ombildningar och utförsäljningar. Övriga på stormötet diskuterade mer kvartersvis och kom fram till att det behövs kontaktpersoner för varje gata, facebook-grupper för varje gata, samarbete med lokala hyresgästföreningarna. För de som inte har bra tillgång till internet kommer anslagstavlan i biblioteket användas som informationskälla. Den lokala hyresgästföreningen Byälvan är öppen varje torsdag 18:00 – 19:30 med bland annat möjlighet till kopiering.

Det är uppenbart att ombildningar kommer ha mycket svårt att drivas igenom i Bagarmossen. Många som bor här har stor erfarenhet av tidigare processer som de stoppat eller flytt till Bagis för att undvika. Det finns en stark vilja att bevara områdets mångfaldskaraktär och motverka den segregering som ombildning innebär.

En artikel som definitivt kommer att användas i motståndet är den i Svenska Dagbladet från 12 februari med rubriken ”Varningen: boendekostnaden stiger efter ombildning”. Där uttalar sig nämligen ombildningskonsulten Carl Dutina för att det idag innebär stor risk och högre boendekostnader för den som väljer att ombilda sin hyresrätt i de elva utterstadsdelar som staden möjliggjort för ombildning. Dutina är konsult hus Restate som påstår sig vara störst på ombildningar, och är själv det företag som nu delar ut lockelsebrev i brevlådorna i Bagarmossen för att försöka få igång ombildningar!

Kampviljan och organisationsgraden är på en mycket högre nivå idag än vid den förra ombildningsvågen som startade 2006. Då tog det uppemot ett år innan motståndet formerades. Sociala medier som facebook är en stor hjälp för den lokala organiseringen idag, då det går så snabbt att hitta varandra och sprida information. Framförallt är motståndet politiskt. Stockholms röda förorter vill inte ha den här politiken och kommer att stoppa den. 

Kommentera

Fyll i dina uppgifter nedan eller klicka på en ikon för att logga in:

WordPress.com-logga

Du kommenterar med ditt WordPress.com-konto. Logga ut /  Ändra )

Twitter-bild

Du kommenterar med ditt Twitter-konto. Logga ut /  Ändra )

Facebook-foto

Du kommenterar med ditt Facebook-konto. Logga ut /  Ändra )

Ansluter till %s